Schoorsteenbrand Van der Mey Wasbeekerlaan Sassenheim

Nader bericht

Bij vleesverwerker Van der Meij, aan de Wasbeekerlaan in Sassenheim, ging iets fout met de rook/kookinstallatie. Medewerkers van het bedrijf belden de monteur van de technische dienst. Die kon met een speciale sleutel bij het technische gedeelte van de oven, en ontdekte daar dat de schoorsteen brandde. De hitte die de schoorsteen ter plekke van het dak uitstraalde, had inmiddels ook het dakbeschot en een aantal constructiebalken aangetast.
De monteur liet de brandweer waarschuwen, en stuurde een collega naar de weg om de aanrijdende voertuigen op te vangen. Dit laatste was een goede actie, omdat de incidentlokatie zo'n 150 meter van de weg af lag. Vervolgens is hij het vuur met behulp van een hogedrukreiniger te lijf gegaan. Ook dit was een uitstekende beslissing. De hogedrukspuit vernevelt het water in heel fijne druppels, waardoor het snel veel warmte kan absorberen.
De inmiddels gearriveerde brandweer heeft het bluswerk overgenomen, steeds in nauw overleg met de monteur. In eerste instantie werd de pijp geraagd, om zoveel mogelijk brandbare stof weg te nemen. Daarna werden zowel van beneden als van boven nieuwe pogingen gedaan om het vuur met water te blussen en de pijp te koelen. Dit moet met de nodige voorzichtigheid geschieden, om zowel waterschade beneden, als constructieve schade aan de schoorsteen zelf zoveel mogelijk te voorkomen.
Vanwege de constructie van de gehele installatie was dit geen standaard klus. Dat bleek ook duidelijk bij de nacontrole. Daarbij werd ontdekt dat een aantal constructiebalken flink verkoold was, en dat deze nog behoorlijke hitte uitstraalden. Met handgereedschap is hier zoveel mogelijk brandbaar materiaal verwijderd, en een schuimblusser deed de rest.
Aan het bedrijf is geadviseerd om deze dag nog een aantal maal een nacontrole uit te voeren, en bij de minste twijfel het alarmnummer weer te bellen. Na goed twee uur werken konden de brandweereenheden weer terug naar de kazerne.

Nummer
190
Datum
Dinsdag 30 november 2010
Tijd
08:39